Mijn sterrenhemel is anders

Mijn sterrenhemel

Mijn sterrenhemel is niet dezelfde als die van jou. Mijn hemel bestaat uit 1 groot gapend gat met de maan én 1 poolster. Meer is er niet in eerste instantie. En vanaf dat punt vind ik na 5 minuten wachten, accomoderen en turen enkele andere sterren. Zo nachtblind ben ik.
En wat schiep mijn verbazing deze zomer? De sterrenhemel van mijn oudste dochter bestaat uit wel honderden twinkelende sterren. Voor haar steken ze als talloze led lampjes fel af tegen de voor mij gitzwarte lucht.
Ben ik in de loop der jaren die nachtelijke heldere lucht bezaaid met fonkelende sterren vergeten? Wist ik niet eens meer van haar bestaan? Volgens mij heb ik die sterrenhemel nooit kunnen zien. En dat vind ik een schokkende realisatie. Als mijn sterrenhemel al anders is dan die van anderen, wat zie ik dan nog meer anders? En zou mijn andere dochter Lara nog de ‘gewone’ sterrenhemel nog kunnen zien? Of komt de nachtblindheid met Ushersyndroom veel eerder dan we denken?

Samen op sterrenjacht

Met mijn arm langs mijn dochters rechterarm, en mijn hand op haar pols, tast ik de kijkrichting en de kijkhoogte verder af. Mijn ogen glijden langzaam langs haar arm en pols omhoog dat donkere gat in. Zo nu en dan beloon ik mijn eigen tuurwerk met enthousiast gegil: ik zie hem! En haar blijdschap werkt zo aanstekelijk dat ik mij er weer toe zet om een volgende ster te spotten.

Het zoeken naar sterren doe ik eigenlijk nooit meer, ontdekte ik. Het kost mij zoveel energie om mij hiertoe te zetten en ik krijg er maar weinig lichtpuntjes voor terug. Maar de lol die ik samen met mijn kind beleef is onbeschrijfelijk en 1 groot lichtpunt. Haar sterrenhemel is anders dan de mijne, maar we beleefden samen dat ene hele late uurtje op een mooie zomernacht op het donkerste plekje van het vakantiepark.

Reacties